|
 |
Kategoriler
Güvenlik
Genel
MSN bağlantısı problemi (80048820) ile ilgili çözümler için aşağıdaki mesajlara göz atın:
http://www.msndestek.info/hata-kodu-80048820-t262.html
http://www.msndestek.info/msn-hata-kodlari-ve-cozumleri-f15.html
Kriptografi Hakkında....
|
Yazar:
Mutreft .
|
Zaman:
18.12.2002 11:07
|
Metin:
|
Kriptografi Hakkında bilgisi Olan varmı....
|
Yazışmalar
| Konu: |
Yazar: |
Zaman: |
|
|
|
Mutreft .
|
18.12.2002 11:07
|
|
| Kriptografi Hakkında bilgisi Olan varmı.... |
|
|
Can Erkin Acar
|
18.12.2002 13:34
|
|
| > Kriptografi Hakkında bilgisi Olan varmı....
var ...
|
|
|
cnguru
|
18.12.2002 14:46
|
|
| > > Kriptografi Hakkında bilgisi Olan varmı....
>
> var ...
>
var... |
|
|
Sentinus Duhap
|
25.12.2002 16:28
|
|
| Discrepo fuertemente con la segunda respuesta. Es falsificación:)
|
|
|
Endo Bronx
|
31.12.2002 10:45
|
|
| selam,
eğer konu hakkında hiç bilgin yoksa tübitak'ın "bir sayı tut" isimli kitabını tavsiye ederim, sana fikir verebilir.
eğer matematikle ilgin varsa; kriptoloji çoğunlukla matematiğin "sayılar teorisi" alanında yapılan çalışmaların ürünüdür. "sayılar teorisi" ile ilgili pek çok kitap bulabilirsin.
elbette %100 güvenli bir cryption teorik olarak pek mümkün değil, ancak pratikte mümkün. bu konudaki en güvenli yöntem asal sayılar kullanarak yapılan bir şifreleme.
bir sayının asal çarpanlarını bulmak bugünkü bilgisayarlarla bile çok vakit alan bir iştir. çok büyük iki asal sayıyı çarparak elde edilen bir sayının bu iki çarpanını bulmak aylar (yıllar) sürebilir.
şimdilik hoşçakal, sorun olursa yardım etmeye çalışırım.
|
|
|
engur pisirici
|
14.01.2003 10:18
|
|
| > selam,
> eğer konu hakkında hiç bilgin yoksa tübitak'ın "bir sayı
> tut" isimli kitabını tavsiye ederim, sana fikir verebilir.
> eğer matematikle ilgin varsa; kriptoloji çoğunlukla
> matematiğin "sayılar teorisi" alanında yapılan çalışmaların
> ürünüdür. "sayılar teorisi" ile ilgili pek çok kitap
> bulabilirsin.
> elbette %100 güvenli bir cryption teorik olarak pek mümkün
> değil, ancak pratikte mümkün. bu konudaki en güvenli yöntem
> asal sayılar kullanarak yapılan bir şifreleme.
> bir sayının asal çarpanlarını bulmak bugünkü
> bilgisayarlarla bile çok vakit alan bir iştir. çok büyük
> iki asal sayıyı çarparak elde edilen bir sayının bu iki
> çarpanını bulmak aylar (yıllar) sürebilir.
>
> şimdilik hoşçakal, sorun olursa yardım etmeye çalışırım.
>
ohoo cok yanlis yapmissin..
cryption -> encryption demek istemissin sanirim
ama en buyuk yanlisin %100 guvenli bi teknigin teorik olarak olmayip pratikde olmasi.. bu tamamen yanlis.. okuduklarini tekrar gozat..
one-time pad nedir ona bi bak.
teoride 100% guvenli, ama pratikde degil demen gerekiyordu.
haa tabi quantum crypto ya kadar....
|
|
|
Metin Yılmaz
|
15.01.2003 22:53
|
|
| Selam,
Kripto olayı bir zamanlar hep aklımı gıdıklamıştı. Yine o zamanlar canlandı.
Bence kırmanın imkansız - 1 olduğu şifreleme şifreleme kodlarının bilinmediği bir şifreleme sistemidir. Yine bana göre bu şifreleme sistemi şöyle olmalıdır:
Bu sistem öyle bir şey ki veriyi ilk önce sıkıştırıyor sonra veriyi girilen şifreye göre karıştırıyor. Daha sonra şifreleme sistemi şifreleme mekanizmasını girilen şifreye ve veriye göre devamlı olarak değiştirerek mevcut veriyi şifreliyor. En sonunda mevcut veri tekrar sıkıştırılıyor ve mevcut veri tekrar şifreye göre karıştırılıyor. Ayrıca ilk girilen şifrenin de veriye göre devamlı olarak değiştirilmesi sisteme eklenebilir. Şifre çözülürken de izlenen adımların ve algoritmaların tam tersleri izleniyor.
Yine bence değişken şifreleme tekniği ile en dandik şifreleme metodlarından biri olan xor bile kırılması imkansıza yakın bir hal alabilir.
Ama bir devlet sırrını filan saklamak gerekmediği sürece bu kadar kasmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Alın adam yapmış irc de ip leri gizleyen bir şifreleme boru gibi çalışıyor.
Şunu unutmamak lazım ki hiçbirşey imkansız değildir. En düşük seviyede kasmak gerekirse yaptığımız her şey zamanın derinliklerinde gizlidir.
|
|
|
a.kadir altan
|
20.01.2003 00:10
|
|
| > Selam,
selam
> Bence kırmanın imkansız - 1 olduğu şifreleme şifreleme
> kodlarının bilinmediği bir şifreleme sistemidir.
oncelikle sifrelemede giz'in algoritmada yatmasi guvenlik konusunda buyuk supheler uyandirmaktadir... olmasi gereken giz'in anahtarda gizli olmasidir. aksi taktirde yonteminiz ve sifreli bir mesajiniz sadece algoritmaniz ortaya cikarilana kadar guvenli diyebilirsiniz... ornek: A5 GSM sifreleme standarti, A3/A8 anahtar degisim ve el sIkI$ma algoritmalari.... ortaya cikarilip internete dagitildiktan sonra sirayla 5 ve 3 saat icerisinde kirilmislar...
algoritmanin bilinmesi, daha dogrusu bilinen bir algoritma kullanilmasi (ev yapimi olmayan anlaminda) guvenlige inanilmaz katki saglanmaktadir... aksi halde sadece sizin pencerenizden gordugunuz kadar guvenilir olacaktir sistem... degil mi?...
zaten genel olarak sifrelemenin tanimi: gizli tutulmak istenen veri icin SADECE cok daha kisa olan bir anahtara giz'in yuklenmesi diyebiliriz, cok kabaca...
> Yine bana
> göre bu şifreleme sistemi şöyle olmalıdır:
> Bu sistem öyle bir şey ki veriyi ilk önce sıkıştırıyor
> sonra veriyi girilen şifreye göre karıştırıyor.
sifreden kastiniz sanirim anahtar.
> Daha sonra
> şifreleme sistemi şifreleme mekanizmasını girilen şifreye
> ve veriye göre devamlı olarak değiştirerek mevcut veriyi
> şifreliyor.
ne yalan soylim, hicbirsey anlamadim. sifreleme sistemi (sanirim protokol), mekanizmasi (o zaman bu da algoritma), sifreye (sanirim bu da anahtar), algoritmanin degismesi ne yarar saglayacak size (cumlenin nesnesi olan mekanizmayi algoritma diye 'tahmin ettim' ... ) ... son sifreleme fiili dogru yerde olmus :)
> En sonunda mevcut veri tekrar sıkıştırılıyor ve
bu yanlis... iyi bir sifreleme algoritmasinin ciktisi random yapi gosterir (randomdur denmez, bir veri random olmaz, kaynak random olur, kabaca bir tanim tabiki benimkisi ).... yani icerisinde tekrar eder pattern'ler olmaz... sIkI$tIrma algoritmalari ise veri icerisindeki tekrarlarla calisir (random ozellik gosteren bir cikti hic sIkI$mazken, bir text cok yuksek yuzdelerle sIkI$acaktir)...
onun icin sIkI$tIrma sifrelemeden once yapilir, ondan sonrasi gereksizdir...
> mevcut veri tekrar şifreye göre karıştırılıyor. Ayrıca ilk
> girilen şifrenin de veriye göre devamlı olarak
> değiştirilmesi sisteme eklenebilir. Şifre çözülürken de
> izlenen adımların ve algoritmaların tam tersleri izleniyor.
adim?=algoritma
> Yine bence değişken şifreleme tekniği ile en dandik
> şifreleme metodlarından biri olan xor bile kırılması
> imkansıza yakın bir hal alabilir.
XOR bir sifreleme metodu degil logical/bit operasyonudur. bir cok sifreleme metodunda kullanilmaktadir. kisaca bit bazinda mod 2'de toplama da diyebiliriz.
> Ama bir devlet sırrını filan saklamak gerekmediği sürece bu
> kadar kasmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Alın adam
> yapmış irc de ip leri gizleyen bir şifreleme boru gibi
> çalışıyor.
o boruya o kadar da ihtiyaci olan birisi olmadigi icin calisiyor. sayet o boruyla coca cola'nin formulunu ya da bin laden'in yerini saklasaydin, ben diim 3 saat sen de 5 saat... (yemek molasi icinde)
> Şunu unutmamak lazım ki hiçbirşey imkansız değildir. En
> düşük seviyede kasmak gerekirse yaptığımız her şey zamanın
> derinliklerinde gizlidir.
tartisma konusu olabilir bence :)
iyi calismalar,
|
|
|
a.kadir altan
|
20.01.2003 00:32
|
|
| engur pisirici wrote:
> ama en buyuk yanlisin %100 guvenli bi teknigin teorik olarak olmayip
%100 konusuna hic girmeyecegim, daha once 'uzun uzun' tartismistik bu konuyu :)
> one-time pad nedir ona bi bak.
> teoride 100% guvenli, ama pratikde degil demen gerekiyordu.
>haa tabi quantum crypto ya kadar....
one-time pad (diger adiyla vernam OTP) ilk bulundugunda(1917) uzun sure boyunca kirilamayacak olduguna inanilmis, sezgisel olarak... yaklasik 30 yil sonra shannon, perfect secrecy kavramini gelistirince (i$i teoriye yukleyince) ancak ispatlanabilmis...
kisaca olay soyle:
2 tur security var demis, computational security ve unconditional security... isimlerinden de anlasilacagi gibi, birincisinde kullanilan ozelligin i$lem gucu veya bilimsel hesaplama duzeyi yetersiz oldugu icin guvenli sayilmasi. mesela 128-bit'lik bir anahtar uzayi hala BUTUNUYLE denenemiyor, veya 1024-bitlik bir RSA sayisi hala carpanlara ayrilamiyor (acaba?) ... bir gun ayirabilecek bir bilgisayar gucune erisirsek, ya da daha once carpanlara ayirma problemi (diger adiyla RSA-problem) icin matematik bilmi daha kolay yollar bulursa o zaman bu olay bu kadarmis deriz...
digerinde ise, unconditional security, yani zamana, sizin (bilgisayar) i$lem gucunuze, matematik bilginize bagli olmadan saglanan guvenlik... one time pad de burada bu ozelligi sagliyor, teorik olarak ispati var 100% konusunda... olay olasilik teorisi ve entropi kavramlarini gerektiriyor, orta'nin uzeri bir matematik altyapisi lazim diyebiliriz... google'da shannon+perfect security diye ararsaniz bir cok kaynak cikacaktir eminim. onun disinda kitap da onerebilirim merak eden olursa...
netice itibariyle: onun icin quantum konusunda, benim bildigim kadariyla , katilamayacagim. farkli bir durum sozkonusuysa aydinlatirsan memnun olurum...
eh, diyeceksiniz teoride 100% guvenli, o zaman pratikte nasil?
pratikte degil, mesela amerikalilar ruslarin moskova-va$inkton arasi yazismalarini (ve digerlerini) 2.dunya savasi zamanlarinda takir takir kirmis. nasil mi? ruslar hitlerin rusyayi istila planlarindan sonra yazisma ihtiyaclarinin coklugundan dolayi cok fazla 'random' ozellik gosteren anahtar ihtiyacini (OTP'de 1. kural= veri uzunlugunda true random anahtar, pseudo random olmayacak, yani yavas uretebiliyoruz) karsilamak icin anahtar kitaplarini tekrar kullanmis (OTP'de 2. kural= one time pad means "only one time") ... yani one-time pad olmus two-time pad... :) ve sonrasi gelmis... yanlis bilgi aktarmamak icin bir kitaba baktim simdi, 1942-48 arasi olmus bu olay... yaklasik 1.5 milyon mesaj iletilmis. 1 milyonu dinlenebilmis, ve bunlardan 30 bini cogaltilmis anahtar kitaplari ile sifrelenmis.. 1980'de dosya kapanana kadar yaklasik 3000 mesaj desifre edilmis... yani o kadar da tikir tikir degilmis :) ...
neyse, cok uzadi sanirim,
iyi calismalar,
kdr
|
|
|
Metin Yılmaz
|
24.01.2003 21:57
|
|
| Yazımı programlamadan hiç anlamayan birisinin de okuduğunda anlayabilmesi için o şekilde yazdım kusura kalmayın. Telaffuzlarının hepsi doğru.
yanıtın için saol
başarılar.
|
|
|
a.kadir altan
|
26.01.2003 14:00
|
|
| bana gelen "mesajiniza cevap verildi" uyarisinda daha farkliydi yazdigin yazi. ne orada yazilanlarin ne de kullandigin dilin hosuma gittigini soyleyemeyecegim. cok yanildigini dusunuyorum... cevap vermeye kalkarsam konu gereksiz yere uzayacak cunku forumda degistirmissin yazdiklarini... ama her cumlen cevap verilse insanin elinde kalacak gibi, (bu hangi ya$ grubunun 'tripleri' sizin oralarda?) ... orada yazilanin amaci, herseye cumle cumle cevap verdim bilgim dahilinde, ama bunu anlamadim benzeri bir duyguydu...
demissin ki: "Bir de bilinmeyen sandığın şeyleri bildigini göstermek için anlamsız bilgiçlik tavırlarına girmişsin. Aklın sıra karşındaki cevap veremeden kıl olacak"
bilgiclik taslamak, cevap veremeyecegini sanip kil etmek , ve benzeri sozlerin gercekten naho$ olmus... sayet amacim bilgiclik taslayip yazani zor durumda birakmak olsaydi, ukalalik olsaydi, o zaman yazilanlarin hangi konuyu anlattigini bile anlayamazdin, emin ol... simdi diyebilirsin, tanimadigin bir insan icin nasil boyle yazabilirsin diye... az once yazdigim seyle senin yaptiginin da ayni sey oldugunu gostermek istedim... ne yani, sen once sifreleyip sonra sIkI$tIracagim demissin, ben de onu yapamayacagini aciklamisim, ustelik hic usenmeden (degmezmis) uzun uzun neden olmayacagini anlatarak... bunu yaparken, onu yapamazsin, hicbirsey bilmiyorsun, hic ugrasma bunlarla, bu isler oyle olmaz diyerek 1-2 satirla da gecebilirdim. hatta kriptodan hic anlamayan insanlarin bu islerle ugrasarak nelere yol actigindan bahsedebilirdim vs vs vs ... ama o zaman senin benim icin sarf ettigin sozlerden bir farki olmazdi yazdiklarimin...
alakali alakasiz daha cok konu var yazdigin, ama hepsine cevap vermek istemiyorum...
sadece zaman ayirip hosuma giderek az cok bildigimi paylasmak, ve cevap verecek birisi olursa hos bir tartisma ortaminda yazismak (yoksa niye yaziyoruz buraya? bahsettigin ego tatminini saymazsak) istemistim,anladim ki burada bu sekilde bilgi paylasilabilecek bir ortam olusmamis... kimse uzerine alinmasin lutfen, yazinin sahibi alinacaktir yeterince...
uzatmanin manasi yok, yine senin bir sozunle bitirecegim:
"diger" arkadaşlara saygılar, başarılar.
> Yazımı programlamadan hiç anlamayan birisinin de okuduğunda
> anlayabilmesi için o şekilde yazdım kusura kalmayın.
> Telaffuzlarının hepsi doğru.
>
> yanıtın için saol
>
> başarılar.
|
|
|
Can Erkin Acar
|
26.01.2003 16:00
|
|
| Eh, "Kriptografi Hakkında bilgisi Olan varmı...." diye baslayan bir mesaj dizisinin bu sekilde bitmesi neredeyse kacinilmazdi. Belki de cok fazla haberlesme listesi izliyorum. 'metin -' arkadasimizin son 'cevap' mesajina pek anlam verememistim zaten, bu aciklama iyi oldu hirsla dosenmis bir mesajin ardindan gelen yarim bir cevap. Neyse, dunku Sapphire kabusundan (ben sadece 1 makine yakaladim, daha cok internetsiz 'basimi dinledim', esas kabusu bilgi islem ekibi yasadi, hepimize gecmis olsun) sonra bu mesajlar eglenceli geldi sanirim. Kriptografi konusuna gelince, bu konuda bilginiz arttikca bilmediginiz cok daha fazla detay ortaya cikiyor. Bir matematik dali olarak zaten fazlasiyla teorik malzeme varken bunlarin gercek hayata uygulamasi iyice karmasik olabiliyor. Bu konuda ben de farkli bir sey soylemeyecegim:
Yeni algorimalar icat ederek veya bilinen algoritmalari 'farkli' sekillerde kullanarak yaratici olmaya calismayin. Bu konuda o kadar cok ornek var ki. Kadir altan'in bahsettigi 'ev yapimi' GSM sifreleme algoritmalarindan Microsoft'un (artik kullanmadigi ama pek cok yerde geriye uyumlu kullanilan) PPTP ve (eski) Lan Manager sifreleme algoritmalarina...
Cok guvenli ve asla kirilamaz gibi sloganlarla sunulan ama kullanilan yontemlerin ve algoritmalarin detaylarini vermeyen urunlere ozellikle supheyle yaklasin (reklam yapmak saglam urun tasarlamaktan cok cok daha kolay)
Yazmaniz gereken bir tez varsa gidip guvenlik sitelerinin forumlarinda geyik yapmayin :)
|
|
|
Metin Yılmaz
|
31.01.2003 00:02
|
|
| Bir kere o yanıtım tamamen bana ait bir kriptolama yazısıdır. İsteyen beğenir isteyen beyenmez veya isteyen dalga geçer. Benim bunu umursamam karşımdakinin kim olduğuna bağlıdır.
Elde kalma triplerini bizim burada 20-30 yaş arası krolara ait. Ama pek bizim burada sınırlı kaldığı söylenemez. Türkiye'nin 4 bir yanında olabilir. Hatta o yanıtın ile sen de bu kervana katılmış olabilirsin. Bu yüzden tebrik etmek lazım seni.
Sen bildiğini yazmak istiyorsan benim yazımdan ayrı bir cevap aç yaz oraya ve bildiklerini yaz. Sanki soru sormuşum gibi veya sana özel yazmışım gibi benim yazıma cevap yazma. Yok illa ben cevap yazmak istiyorum diyorsan o zaman ulaka tavırlarından uzak düzgün bir üslupla yaz cevabını.
Ayrıca benim yazıdığım o sıkıştırma yazısı zamanında bizzat yazdığım bir şifreleme programının algoritma mantığına aittir. Yok sıkıştırırsan olmaz filan bunlar senin yorumun. Oradan iki tane pgp algoritması ile md5 checksumları ezberleyip onların haricinde kalanları yanlış sayıyorsun ve olmaz diyorsun. Ama oluyor işte. Sonra da ezberlediklerin doğrultusunda yorum yapıp kendini ilah sanıyorsun. Bir de yok cevap verirsem konuyu bile anlamazsın filan ayakları yapıyorsun. Yaz bakalım görelim. Yannız dikkat et yazında fazla ingilizce kasayım derken anadilini unutma.
Keşke hiçbirşey bilmiyorsun filan yazsaydın. Çünkü devamında hayat hikayeni dinlemek zevkli olurdu.
Sana gelen yanıttaki alakasız konular sana göre alakasız ama bana göre çok alakalı. Belki de bazı doğruları duymak seni konuları alakasız bulmaya sürüklemiştir.
İlk yazımı yazdım ve foruma yolladım. Sonra dedim ki herkese ne olduğunu söyleyip gelen yanıtlara sonra ben de yanıt verip boşu boşuna zamanımı öldürmeyim. O yüzden değiştirdim onu. Ama gördüğün gibi herkesin bazı şeylere karşı yarappi şükür dememesi bazılarının hoşuna gitmiyor. |
|
|
engur pisirici
|
31.01.2003 17:52
|
|
| Selamlar,
> Bir kere o yanıtım tamamen bana ait bir kriptolama
> yazısıdır. İsteyen beğenir isteyen beyenmez veya isteyen
> dalga geçer. Benim bunu umursamam karşımdakinin kim
> olduğuna bağlıdır.
ne kadar beklenilen bir cevap. hani ozendiginiz dille lamer cevabi
umursasan iyi olur , karsindaki insan kadir bey bu isin egitimini
almis, alan ve akedemik calisan bir insan.
>
> Elde kalma triplerini bizim burada 20-30 yaş arası krolara
> ait. Ama pek bizim burada sınırlı kaldığı söylenemez.
biraz sonra seninde itiraf edecegin gibi bu tip sozler yazilar
yapildigini dusunulen seyler, iki yazi okuyup yapmakla oluyor.
Kro yada krolar demissin.. bence kendi terbiyeni gostermissin
sizin icin bir iki sille yetmiyor.. ama sorun degil. bi b.k yapamamanız
dan belli oluyor.. boyle calismaya devam et güdüğüm... :P
> Türkiye'nin 4 bir yanında olabilir. Hatta o yanıtın ile sen
> de bu kervana katılmış olabilirsin. Bu yüzden tebrik etmek
> lazım seni.
senide :P
güdükcük..
>
> Sen bildiğini yazmak istiyorsan benim yazımdan ayrı bir
> cevap aç yaz oraya ve bildiklerini yaz. Sanki soru sormuşum
> gibi veya sana özel yazmışım gibi benim yazıma cevap yazma.
public bir forumda bu dogrusudur.. sana yapılan.. az bile yapmıs.
insanlari yaniltmaya utanmıyormusun???
digerleri gibi... ayip ayip...
> Yok illa ben cevap yazmak istiyorum diyorsan o zaman ulaka
> tavırlarından uzak düzgün bir üslupla yaz cevabını.
ulaka mi ukala midir bilemem ama
senin ukala tavirlarin diye kasteddigin sey senin kendi kendine
yetersiz gormen ve bunu kabullenememendir.
bence bir rehberlik servisine gidip yardim alsan iyi olur..
>
> Ayrıca benim yazıdığım o sıkıştırma yazısı zamanında bizzat
> yazdığım bir şifreleme programının algoritma mantığına
> aittir. Yok sıkıştırırsan olmaz filan bunlar senin yorumun.
adi ustunde yorum :P
> Oradan iki tane pgp algoritması ile md5 checksumları
ulan pgp algoritmasi ne ya.. bak hala bilgisizligini sergiliyorsun
hala konusuyo gudukcuk :P
> ezberleyip onların haricinde kalanları yanlış sayıyorsun ve
> olmaz diyorsun. Ama oluyor işte. Sonra da ezberlediklerin
> doğrultusunda yorum yapıp kendini ilah sanıyorsun. Bir de
sen saniyorsun farkinda degilsin.
> yok cevap verirsem konuyu bile anlamazsın filan ayakları
> yapıyorsun. Yaz bakalım görelim. Yannız dikkat et yazında
> fazla ingilizce kasayım derken anadilini unutma.
bilmedigin seylere bulasma desem ayip olur.
en azindan okumadigin ogrenmedigin seyler icin ayip diyim
bulasma diyim.
>
> Keşke hiçbirşey bilmiyorsun filan yazsaydın. Çünkü
> devamında hayat hikayeni dinlemek zevkli olurdu.
hicbi b.k bilmiyorsun.. hadi yazdim..
mutlu oldun mu?
>
> Sana gelen yanıttaki alakasız konular sana göre alakasız
> ama bana göre çok alakalı. Belki de bazı doğruları duymak
> seni konuları alakasız bulmaya sürüklemiştir.
ayna ayna... kendini anlat bana.. :P
>
> İlk yazımı yazdım ve foruma yolladım. Sonra dedim ki
> herkese ne olduğunu söyleyip gelen yanıtlara sonra ben de
> yanıt verip boşu boşuna zamanımı öldürmeyim. O yüzden
> değiştirdim onu. Ama gördüğün gibi herkesin bazı şeylere
> karşı yarappi şükür dememesi bazılarının hoşuna gitmiyor.
burda yazilmayanlari da gordum..
birileri firewall falan demis..
koptum o yaziyi gorunce...
neyse...
-engur..
not: ismim cismim gercektir.
isteyen bulabilir beni..
whois koc.com
|
|
|
a.kadir altan
|
05.02.2003 02:36
|
|
| > > yok cevap verirsem konuyu bile anlamazsın filan ayakları
> > yapıyorsun. Yaz bakalım görelim.
"sana boyle boyle yazsaydim ASIL O ZAMAN ukalalik olurdu, senin cevabinin hitap tarzinda olurdu" dedigim noktalarda bile takilacak kadar zeka parlakligi gosterdigin icin daha fazla uzatmanin manasi olmadigi gorusundeyim.
son cevabin ne okudugundan, ne de yazdigindan haberin oldugu konusunda ciddi supheler uyandirdi...
|
|
|
kaya kaya
|
10.11.2003 20:36
|
|
| merhaba bu (http://www.olympos.org/)sitedeki kripto hakkındakı yaklasık bır sene oncekı yazısmalarınızı okudum yazdıklarınız bu konu hakkında bılgılı oldugunuzu gosterıyor yasınız kac yada hangı meslekler ugrasıyosunuz bılemıyorum ama ben unıversıte son sınıf ogrencısıyım ve tez konum krıptografi ve sızden bıldıklerınızı benle paylasmanızı ıstıyorum tabıı mumkunse sızın ıcınde bı sakıncası yoksa kıtap tavsıyesı,teorık bılgı,pratık bılgı veya dusuncelerınızı caglar_mat@yahoo.com adresıne gonderırmısınız sagolun...
|
|
|
Metin Yılmaz
|
13.11.2003 18:33
|
|
| > ne kadar beklenilen bir cevap. hani ozendiginiz dille lamer cevabi
> umursasan iyi olur , karsindaki insan kadir bey bu isin egitimini
> almis, alan ve akedemik calisan bir insan.
at olan dünyaya at gözlükleriyle bakar. çerçeveni genişlet biraz kendi dilince lamerce görme herşeyi. özendiğiniz dil filan demişsin uhahhaa ben "ı" yerine "i", "ş" yerine "s" yazmıyorum. neyse klavyen filan TÜRKÇE değildir (!) şimdi... bu işin her eğitimini alan adam olsaydı umursardım merak etme. sen de vatana hizmet için eğitim almayı filan dene istersen saçmalıklarını filan kriptolarsın... çünkü milleti gülmekten öldürüyosun saçmalıklarınla :)
> biraz sonra seninde itiraf edecegin gibi bu tip sozler yazilar
> yapildigini dusunulen seyler, iki yazi okuyup yapmakla oluyor.
> Kro yada krolar demissin.. bence kendi terbiyeni gostermissin
> sizin icin bir iki sille yetmiyor.. ama sorun degil. bi b.k yapamamanız
> dan belli oluyor.. boyle calismaya devam et güdüğüm... :P
bu konudaki itiraf zaten senin yazmaların ile yapılmış oldu. senin ve senin gibiler için kro dan başka bir sıfat mevcut değil güzel Türkçe'mizde. özenmediğin (!) ingilizcede belki vardır bilemiyorum. sen adam mısın ki sillen olsun be davarım...:P biz bi b.k yapamayız tabi onu senin gibiler burada otladıktan sonra yapıyorlar :)
> public bir forumda bu dogrusudur.. sana yapılan.. az bile yapmıs.
> insanlari yaniltmaya utanmıyormusun???
> digerleri gibi... ayip ayip...
public (!) yani halka açık bir forumun eğrisi doğrusu sana mı kalmış. sen git anadilini öğren ona buna tezek atmadan önce :) insanları ben değil sen yanıltıyorsun. utanmıyo musun foruma yalan yanlış isim yazmaya?
> ulaka mi ukala midir bilemem ama
> senin ukala tavirlarin diye kasteddigin sey senin kendi kendine
> yetersiz gormen ve bunu kabullenememendir.
> bence bir rehberlik servisine gidip yardim alsan iyi olur..
ukalanın ingilizcesini söylemem gekirdi bilebilmen için hani hiç özenmiyosun ya (!) o yüzden. he şu ukala tavır dediğim şey ile bahsettiğim şeye gelelim. haklısın oradaki hatamı kabul ediyorum. senin için ukala yerine huysuzlanma, tepinme (ya da ingilizcelerini:) filan demem gerekirdi...
> ulan pgp algoritmasi ne ya.. bak hala bilgisizligini sergiliyorsun
> hala konusuyo gudukcuk :P
orada verdiğim örneği başka yerlere neden çekiyosun be davarım? saban mı sandın örneğimi :)
> bilmedigin seylere bulasma desem ayip olur.
> en azindan okumadigin ogrenmedigin seyler icin ayip diyim
> bulasma diyim.
sen adam mısın da dediğin şey ciddiye alınıp ayıp olucak :P bide adammış gibi öneri filan veriyo uhaha. kim sallar lan senin önerini :)
> hicbi b.k bilmiyorsun.. hadi yazdim..
> mutlu oldun mu
valla hiç bir b.k bilmediğimi yazdığın pardon möö lediğin için gerçekten çok mutlu oldum :) o tip tezek işlerinden senin bakıcın anlıyo.
> ayna ayna... kendini anlat bana.. :P
anlatsam ömrünün yarısı bile yetmez.
> burda yazilmayanlari da gordum..
> birileri firewall falan demis..
> koptum o yaziyi gorunce
kendini bağlandığın kazıktan koparman iyi olmuş :) bence o yazıyı okuyunca değil sahibini ya da dişi cinsini filan görünce olmuştur :)
> not: ismim cismim gercektir.
> isteyen bulabilir beni..
> whois koc.com
engur adında davar ilk defa gördüm :) senin hayatın hikaye lan ne gerçeğinden bahsediyosun... |
|
|
a.kadir altan
|
14.11.2003 22:17
|
|
| kaya'ya: buranin tadi kacmis, eposta ile bir cevap daha yazdim sana... oradan devam edebiliriz...
|
|
|
engur pisirici
|
15.11.2003 03:41
|
|
| > kaya'ya: buranin tadi kacmis, eposta ile bir cevap daha
> yazdim sana... oradan devam edebiliriz...
>
>
>
Tadi falan kacmamis, yeni yeni geliyor. Birisinin deyisi ile :P
'ayi kis uykusundan uyanmis'.
Ayiya gunaydin diyelim. Umarim ustune alinirda, gece gece
guldurmeye devam eder.
Ama boyle 'siber siber' takilmak da hic hos durmuyor.
'Lafin bittigi yerde yumruk girer' atasozu bosuna soylenmis oluyor.
|
|
|
a.kadir altan
|
06.01.2004 13:54
|
|
| Kaya Kaya'ya:
hala burada misin? takip ediyor musun?
simdi hatirladim, istanbuldaki patlamalarda vefat edenlerin arasinda kaya kaya 'da vardi. tam o sirada biz yasisiyorduk burada eposta at bana dememden sonra. ve ondan sonra kesildi... o zaman aklima gelmemisti simdi fark ettim, kaya kaya'yi nerede gormustum diyordum bende...
burada kullandigi umarim takma adidir... |
|
|
kaya kaya
|
07.01.2004 19:19
|
|
| hala yasıyorum... merakın ıcın sagol... |
|
|
a.kadir altan
|
07.01.2004 20:32
|
|
| > hala yasıyorum... merakın ıcın sagol...
duyduguma sevindim, tam o zaman epostan kesilmisti cunku :) |
|
|
Cos - mos
|
13.01.2004 14:55
|
|
| Kriptografiye olan ilgimden dolayı bu başlığı ziyaret ettim. Bilmediğim birşeyler bulabilirim umuduyla tüm yanıtları sırasıyla okudum.
Ama okuduğuma malesef pişman oldum.
Çünkü kriptografinin futbol maçları sonrasında oturup pozisyonları değerlendiren yarım akıllıların (pardon experlerin) yaptığı üslupla tartışılabileceğini gördüm.
Şaşırdım.
Ama halen beklentilerim değişmedi.
İlk soruyu soran arkadaş gibi bende konuya baştan başlar niteliğinde bir giriş yapmak istedim.
Bildiklerimi herkesle paylaşmak, bilmediklerimi öğrenmek istiyorum.
Kısacası kriptografi ile ilgili forum düzeninde yazışmak istiyorum. İlgilenenlerden yanıt istiyorum. Bu yanıtı belki Kadir bey belki Kaya bey vb. verir. Bilemiyorum...
Ama hatırlatmak isterim, belki bu forumdakilerin birçoğu tartışmanın gidişatından sıkılmış ve bir daha içine düşmemek için önyargılı davranıyor olabilirler.
O nedenle isterlerse başka bir konu, başlık altında baştan başlayalım ve düzeyimizi koruyarak, bilmediğimiz konularda saldırmak yerine mütevazi davranıp sorarak güzel bir kriptoForum oluşturalım isterim.
İstiyorum çünkü malesef bu konuyu tartışacak insan bulmak oldukça zor.
İlgilenen herkesten yanıt bekliyorum.
|
|
|
a.kadir altan
|
13.01.2004 15:23
|
|
| > Kriptografiye olan ilgimden dolayı bu başlığı ziyaret ettim.
> Bilmediğim birşeyler bulabilirim umuduyla tüm yanıtları
> sırasıyla okudum.
burada birsey tartisilmamisti ki, anlayisi kit bir arkadasi ikna turlarindaydik. soyledigin su yanlis bu eksik bu da hatali dedigimizde aldigimiz tepkiyi okumussundur. buna tartisma demem ben. niyeti birsey ogrenmek olan bir arkadas olsaydi zaten dogrusunu ogrenmeye calisirdi, keske birileri de benim eksiklerimi gosterse de yol gostermis olsa dogrulari ogrenmemde arastirmamda.
> Ama okuduğuma malesef pişman oldum.
> Çünkü kriptografinin futbol maçları sonrasında oturup
> pozisyonları değerlendiren yarım akıllıların (pardon
> experlerin) yaptığı üslupla tartışılabileceğini gördüm.
:)
> Şaşırdım.
>
> Ama halen beklentilerim değişmedi.
> İlk soruyu soran arkadaş gibi bende konuya baştan başlar
>...
> O nedenle isterlerse başka bir konu, başlık altında baştan
> başlayalım ve düzeyimizi koruyarak, bilmediğimiz konularda
> saldırmak yerine mütevazi davranıp sorarak güzel bir
> kriptoForum oluşturalım isterim.
sadece burada yurumuyor, bunun disinda bir baslik daha vardi soru sorulan, benimde kendimce fikrim olan bir konuydu. illa burada olmak zorunda degil, burasi basta Can'in da dedigi gibi boyle bir soruyla basladigi icin belliydi nereye gidecegi. hadi konusalim demek yerine soru sormak daha etkili olabilir sanirim
> İstiyorum çünkü malesef bu konuyu tartışacak insan bulmak
> oldukça zor.
>
> İlgilenen herkesten yanıt bekliyorum.
oynatalim ugurcuum :) (direk ustume aldim yarim akilli futbol yorumcusu lafini)
|
|
|
Cos - mos
|
13.01.2004 16:49
|
|
| Öncelikleee. Forumun ilerleyişi boyunca uzlaşma gösteren ve ağzını (pardon klavyesini) bozmayan kimsenin alınmasını istemem.
Diğer bir başlık daha var demişsiniz??
Başlık nedir acaba. Muhtemelen bulamadım.
Bu arada konunun devamı için de yaklaşımınız son derece mantıklı.
Niye buradan devam etmek istdimki???
Bugün zamanım kalmadı ama yarın hemen yeni bir başlık atıyorum.
Herkese iyi akşamlar. |
|
|
a.kadir altan
|
13.01.2004 17:41
|
|
| > Öncelikleee. Forumun ilerleyişi boyunca uzlaşma gösteren ve
> ağzını (pardon klavyesini) bozmayan kimsenin alınmasını
> istemem.
hakkimdaki dusuncelerin ve sozlerin icin tesekkur ederim,
> Diğer bir başlık daha var demişsiniz??
> Başlık nedir acaba. Muhtemelen bulamadım.
bu adresteydi kastettigim baslik
http://www.olympos.org/forum/message/789/
> Bu arada konunun devamı için de yaklaşımınız son derece
> mantıklı.
> Niye buradan devam etmek istdimki???
>
> Bugün zamanım kalmadı ama yarın hemen yeni bir başlık
> atıyorum.
>
> Herkese iyi akşamlar.
iyi calismalar,
sana da kolay gelsin |